Törés az epehólyag tünetek és hatások

Törés (perforáció) az epehólyag - sürgető körülmények között a sebészetben, ami a behatolását epe a hasüregbe és a fejlesztés, mint általában, epehólyag-gyulladás. A rés lehet egy éles hit epe a gyomorban üregben, szubakut és krónikus tályogképződés, ami a fejlesztés a bél epe-sipoly.Így, a különbség a tünetek függnek nemcsak a beteg életkorától, komorbiditás és a betegség okait, hanem a típusú perforáció.

Törés az epehólyag tünetek és hatások

Hogyan lehet úgy gondolja, egy kis szünetet?

Az első és legfontosabb érdemes odafigyelni, hogy a történelem a betegség. Majdnem mindig perforáció következtében krónikus gyulladás az epehólyag fal, epekő vagy akut epehólyag-gyulladás. Ennek megfelelően, a beteg panaszt a rés vagy a fájdalom súlyosságának a jobb felső negyedben, a keserűség a szájban, hányinger, különösen azután, egy zsírsav és a sült ételek. Előfordulhat a bőr sárgás vagy nyálkahártya a háttérben a megjelenése májgörcs a hátba sugárzik, jobb váll vagy a kar.

Mivel az epe felelős a zsírok lebontását a krónikus epehólyag-gyulladás megzavarhatja emésztési funkció. Tünetei közé tartozik a székrekedés vagy hasmenés, puffadás, hiánya emésztés zsíros ételeket.

Tekintettel arra, hogy az epevezeték anatómia társított a hasnyálmirigy-vezeték, a panaszt a maga részéről gyakran kapcsolódik a tünetek epehólyag-gyulladás. Közülük, fájdalom a köldök felett vagy a területen, amely elfoglalhatja az oldalsó részeit a gyomor és engedje a hátsó (ún öve fájdalom), károsodott emésztését, nehézség a gyomorban evés után, böfögés, puffadás, hasmenés.

Ritkán, az epehólyag nem tört miatt súlyos hasi trauma, de a tünetek nem térnek el azoktól, amelyek jellemzője a gyulladás hatására.

Ahhoz, amely a beteg panaszkodik a heveny formában?

Akut szakadás a leggyakrabban látott a háttérben akut epehólyag-gyulladás. A tünetei voltak legkifejezettebb, és hasonló a tünetek epehólyag-gyulladás:

  • Törés az epehólyag tünetek és hatások
    láz;
  • hányinger és hányás;
  • súlyos fájdalom a jobb bordaív tipikus besugárzással;
  • idegenkedés élelmiszer;
  • sárgás bőr és a nyálkahártyák (nem mindig figyelhető meg).


A megkülönböztető jegye az akut perforáció megugrott fájdalom a jobb bordaív és párhuzamos romlása: terjedése fájdalom túl vetülete az epehólyag, láz, ismétlődő hányás, súlyos gyengeség. A vizsgálat, jelenléte jellemez, a tünetek a peritoneális irritáció (Shchetkina-Blumberg, Mendel), van egy izom az érintett területen a La Defense, éles fájdalom a tapintásra, azaz, vannak jelei a peritonitis.

Tünetei szubakut szakadás

Szubakut az epehólyag-repedéshez képződéséhez vezet subhepatic tályog, amely lázzal szakaszos természete, hidegrázás, súlya és a fájdalom a jobb felső negyedben a tipikus besugárzással, szívdobogásérzés, vérnyomás-csökkenés. Néha tályog okoz behatolás a vérben és a szepszis. Kevesebb obstruktív tályog már törölt klinika: hőemelkedés, hányinger, duzzanat és nehéznek a gyomorban.

Hogyan ismerjük fel a krónikus hiány?

Törés az epehólyag tünetek és hatások
Krónikus perforáció epe képződéséhez vezet epeúti fistula rendszer. Ezek közül a leggyakoribbak a holetsistogastralnye és autocholecystoduodenostomy. A tünetek nem specifikusak, így a pontos diagnózis lehet csak a diagnosztikai berendezéssel vagy alatt diagnosztikai laparoszkópos epehólyag. Gyakran előfordul, hogy az első tünet lehet kapcsolatba lépni a bélelzáródás miatt egy nagy kő az emésztőrendszerben.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a bél nem steril, a mikroorganizmusok által emelkedő fisztulán át lehet hatolni az epevezeték és gyulladást okoznak - akut epevezeték-gyulladás. A tünetek közé tartozik a hirtelen megnő a testhőmérséklet, hogy lázas, hidegrázás, izzadás, erős fejfájás, hányinger és hányás, fájdalom a máj és a sárgaság. Sárgás bőr és a nyálkahártyák kíséri kolesztatikus szindróma: bradycardia, alacsony vérnyomás, a bőr viszketés. Krónikus cholangitis vezet hasonló tüneteket krónikus epehólyag.

Mi okozhat egy kis szünetet?

A következmények a perforáció az epehólyag elsősorban függ a törés típusát. A legnehezebb vannak akut kiviteli alak, ami gyakran vezet a fejlődés a epe peritonitis. Klinikailag ez nyilvánul diffúz hasi fájdalom, tudatzavar, sápadt bőr alakulhat sokkos állapotban, paralitikus ileus.

Törés az epehólyag tünetek és hatások
Epés peritonitis jellemzi annak súlyosságától, a kezelés időtartama: Amellett, hogy az általános elvek az infúzió, antibiotikum-terápiát meg kell tenni sztentelése és az epevezeték, hogy megakadályozzák a további beszivárgását epe a hasüregbe. Az akut törés foglalkozott a sürgősségi cholecystectomia.

Súlyos következménye subhepatic tályog válhat mechanikus bélelzáródás okozza a nagy méret a fekély. Amikor a fejlődés sürgősen tennie kell Laparotomiás és távolítsa el a tályog, majd elvezetését üreget és végezzen egy hatalmas antibiotikus kezelés.

Autocholecystoduodenostomy néha vezet a kijárat a nagy kövek az epehólyag be a bélrendszerben és a fejlesztési vastagbél görcs, ami oda vezethet, hogy a bélelzáródás. A kezelés az ilyen típusú elzáródás csak közvetlenül: a szabály, eltávolított egy kis része a belekben előtt és után tér görcsöt, majd műanyag bélben.

Így a perforáció a gall egy súlyos állapot súlyos következményekkel, ezért fontos, hogy figyeljen a fellépésének megelőzésében a korai állapotok kezelésére elősegíti a fejlődési lemaradás.